BIST9.645,02%-0,50
USD32.5505%-0.01
EURO34,9057%0.12
ALTIN2.425,54%-0.19
Ekonomi

Avrupalı kuruluştan bizim felaket tellallarının gözünü kamaştıran dolar/TL "tahmini"

İngiltere merkezli finans kuruluşu Standard Chartered, Türkiye’deki felaket tellallarının gözlerini kamaştıran skandal dolar/TL tahmininde bulundu.

Abone OlGoogle News
03 Mart 2021 19:51

İngiltere merkezli finans kuruluşu Standard Chartered, dolar/TL kuru raporunu yayınladı. Kuruluş, yayınladığı raporda, 'doların yılsonunda Türk Lirası karşısında 9 TL olacağı' iddiasına yer vererek Türkiye’deki felaket tellallarının gözlerini kamaştırdı.

Türkiye ekonomisine dışarıdan yapılan saldırılara her seferinde çanak tutan ekonomistlerin çizdikleri karamsar tablo gerçekleşmedi. 2019’daki yerel seçimler öncesinden, 2018 yılından bu yana doların 10 liraya kadar çıkacağını söyleyen bu ekonomistlerin bu zamana kadar hiçbir tahmini tutmazken, İngiliz kuruluş Standard Chartered ise bu sözde ekonomistlerin beklentilerini yeşertecek mesnetsiz bir tahminde bulundu.

Dolar, Türk Lirası karşısında 2020 yılının kasım ayında 8.58 TL ile rekor seviyelere tırmanırken bu tarihten itibaren düşüş trendi içerisine girmiş ve aylar sonra Merkez Bankası’nın faiz artışları ve para politikasındaki sıkı duruşla birlikte 7 TL’nin altına kadar geriledi.

ABD’nin hamlesi kuru etkiledi

Dolar kuru son 4 ay içinde yüzde 20 değer kaybederken ABD kanadından gelen 10 yıllık tahvil faizlerinin 1.61 artış haberiyle sert bir şekilde yukarı yükseldi. Son 1 yılın en yüksek seviyesini gören ABD 10 yıllık tahvil faizleri gelişmekte olan ülke para birimlerini etkilerken dolar kuru da 7.58 TL seviyesine kadar arttı.

Bu da İngiliz felaket tellalı

Para piyasalarında yaşanan son fiyat hareketlerinden sonra İngiliz banka Standard Chartered’dan skandal bir dolar kuru tahmininde bulundu. Türkiye’deki felaket tellallarına çanak tutan Birleşik Krallık merkezli bankanın “analisti” dolar kuru için 9 TL beklentisini rapor etti.

TL’de daha iyimser bir pozisyon aldılar

Analistler turizm gelirlerinin bu yıl geçen yıla göre 4 milyar dolar artmasını, buna karşın 60 dolar Brent petrol varsayımı ile enerji maliyetinin de 4 milyar dolar artacağını öngördü.

Birçok yabancı kurum Türk Lirası'nda daha iyimser bir pozisyon almıştı.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar