BIST9.693,46%1,77
USD32.5868%0.18
EURO34,7597%0.21
ALTIN2.509,68%1.01
Ekonomi

İmzalar atıldı, kazanan Türkiye olacak

Fiyatı ve kalitesiyle dünya standartlarını yakalayan Türk mobilyasının uluslararası pazarda etkinliğini artırmak için imzalar atıldı...

Abone OlGoogle News
24 Ocak 2020 15:18

Türkiye'nin önemli mobilya üretim merkezlerinden Kayseri OSB'nin, yaklaşık 65 yıllık mobilya üretim tecrübesini, rekabet gücünü yurt dışına taşımak, mobilya ihracatını daha yukarıya çıkarmak amacıyla başlattığı Dubai'ye Türkiye Ticaret Merkezi açma projesinde sona gelindi. Kayseri OSB, MODOKO Mobilyacılar Sitesi ve MASKO, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin de destekleriyle mobilya sektörü için önemli bir yatırıma imza attı. Yapılan iş birliği ile şubat ayı sonunda Dubai'de açılması planlanan Türkiye Ticaret Merkezi (TTM) projesi ile Türkiye’nin mobilya ihracatını daha yukarıya çıkarılması hedefleniyor.

Dubai'nin dünyaca ünlü Basra Körfezi kıyısında bulunan Palmiye Adası'nın yakınına kurulan mobilyaya dair her ürünün sergileneceği adeta bir mobilya AVM'si mantığı ile hizmet verecek Türkiye Ticaret Merkezinin şubat ayının sonlarına doğru faaliyete geçmesi bekleniyor.

Haber7 Ekonomi Masası’nın konuğu olan Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Tahir Nursaçan, MASKO Mobilya Kenti Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mutlu ve MODOKO Mobilyacılar Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Koray Çalışkan, proje ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

100 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANIYOR

Mobilyanın başkenti olmak gibi bir hedefiniz var. Bugün itibariyle Kayseri’de bu sektörde kaç firma faaliyet gösteriyor? Kaç kişiye istihdam sağlanıyor.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 1300 firmamız var. Mobilya sektörüne ait üretim yapan firma sayımız toplamda 400 civarında. Kayseri’deki üretim tarzı mobilya üzerinde yoğunlaşmakta. Küçük sanayi sitelerimizi de hesaba katarsak Kayseri’deki mobilya üretim merkezlerinde (atölye, orta gelirli esnaf ve fabrikalar) 100 bin civarında çalışan istihdam ettirilmekte. Bu bizim için ayrıca gurur kaynağı ama tabi buradaki alın terinin, el emeğinin, göz nurunun çağın gereksinimleriyle birlikte teknolojik çağa, dünya pazarlarına açılması gerekiyor. Siz Kayseri’de ürettiğinizi dünyaya satamazsanız, başarılı olma şansınız yok. Bundan 1988’li yılara kadar Kayseri’deki üretilen ürünler Doğu Anadolu ve Güneydoğu bölgelerine satılırdı. Türkiye’nin her tarafına satma şansımız yoktu. Şu anda ise Kayseri’de üretilen ürünler, Türkiye’nin her yerinde tercih edildiği gibi dünyada da tercih edilen ürünler arasında. İnşallah bu bayrağı uluslararası alanda dalgalandırmak istiyoruz.

Ekim ayında Kayseri OSB Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi 8. Mobilya Fuarı’na ev sahipliği yaptınız. Fuara hakkında neler söylemek istersiniz?(Kaç firma katıldı vs…)

Ekim ayında gerçekleştirdiğimiz Kayseri 8. Mobilya Fuarı’na 80 firma katıldı.  Harika bir birlik beraberlik oldu. Yurtdışından gelen alım heyetleri sayesinde de tüm katılımcılarımızın yüzü güldü. Herkes oldukça memnun kaldı ve fuara katılamayanlar da nasiplendi. Bizim medeniyetimizde, aile kültürümüzde “rakip” diye bir şey yoktur. Meslektaş, komşu vardır. Dinimiz ve komşusunun hakkı hukuku vardır. Aynı meslekten insanlar birbiriyle konuşabildikten sonra gelişim sağlanır. Kayseri’de üretilen ürünlerin çok cüzi bir miktarının yurt dışına gittiğini düşünüyorum. Fabrikalarımıza baktığımız zaman, mobilya üreten tesislerimiz 10 saat civarında çalışıyor. Kendi tarafımızdan baktığımızda 14 saatlik bir kayıp var. Standardizasyonu ve kalite kontrolündeki devamlılığı sağlayabilirsek 14 saat daha dünyaya üretebileceğimiz bir zaman dilimi var.

Dubai ve Amerika’da ticaret merkezleri gibi bir planınız var, nasıl bir iş birlikteliği içindesiniz, neler yapmayı planlıyorsunuz?

Uluslararası pazardaki payımızı artırmak için çeşitli girişimlerde bulunuyoruz. Bunlardan biri de Dubai Mobilya / Tasarım Türk Ticaret Merkezleri projesi. Projeyi hayata geçirmek için MASKO ve MODOKO yönetimleriyle görüştük ve böyle bir birlikteliğin hem bize hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı konusunda mutabık kaldık ve bir iş birliği protokolü imzaladık. MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mutlu ve MODOKO Yönetim Kurulu Başkanı Koray Çalışkan’a projeye desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu projede MASKO ve MODOKO ile bir araya gelmemek büyük kayıp olurdu. Yurt dışına açılma kapasitesi ve eğilimi olan ‘Ben de dünyadaki yarışta varım’ diyebilen iş insanlarıyla, sanayicilerimizle iş birliği ve güç birliği yapmamız çok önemli. Zaten birbirimize rakip olmak gibi bir şansımız da yok, olsak da gurur duyarız.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde Türkiye Ticaret Bakanlığımızın da desteğiyle yaptığımız bir proje. Kiraladığımız alanın kirasını büyük ölçüde devletimiz karşılıyor. Öncelikle bize bu imkanı veren Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a teşekkür ediyoruz.

ÇİN BAŞI ÇEKİYOR

2018 yılında dünya genelinde 260 milyar dolarlık mobilya ihracatı yapılmış. Bunun 95 milyar doları Çin, 18,5 milyar doları Almanya, 15,5 milyar doları Polonya, 14,5 milyar doları ise İtalya tarafından gerçekleştirilmiş. Türkiye’nin ise ihracatı 3 milyar 130 milyon dolar civarında. Aslında bu rakamı İstanbul tek başına yakalayabilir, Kayseri de öyle. Ülkemizin bu ülkelerden hiçbir geri kalır tarafımız yok. Yeter ki devletimizin sunduğu imkanların kıymetini bilelim. Onlar da bize “Hadi, koşun bakalım! Biz de sizin yanınızdayız.” demelerini beklemekte hakkımız olduğunu düşünüyoruz.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar