BIST9.079,97%3,10
USD32.338%0.14
EURO35,0641%-0.02
ALTIN2.308,74%1.37
Ekonomi

Tüm Bildiklerinizi Unutun! Dolar Ve Euronun Fırlamasının Asıl Sebebini Açıkladı

Türkiye Gazetesine konuşan ekonomistler, son dönemde dövizdeki tırmanışın ekonomik sebepten değil, panik ve korku ikliminin bilinçli pompalanmasından kaynaklandığını belirtiyor. Şahıs hesaplarındaki 130 milyar doların, ticaretle herhangi bir ilgisi yok.

Abone OlGoogle News
02 Ağustos 2020 10:48

Bayram tatili sebebiyle piyasalarda geçen hafta kısa sürse de hareketli geçti. Dolar yüzde 2, euro yüzde 3 civarında değer kazandı. ABD doları 7 lirayı aşıp, tekrar 6,97'ye geriledi. Euro ise perşembe akşamı 8,29'u test etti ve ardından 8,21'e çekildi. Döviz kurlarındaki hareketler, yeniden yabancı para mevduatlarını gündeme getirdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre bankalardaki yabancı para mevduatı, son 10 günde 6,7 milyar dolarlık artışla 227,7 milyar dolar seviyesine yükseldi. Ekonomistler, dövizdeki bu tırmanışın ekonomik olmaktan değil, panik ve korku ikliminin bilinçli olarak pompalanmasından kaynaklandığını belirtiyor.

Suni endişeye kapılan vatandaşların "güvenli liman" arayışıyla dövize kaçtığı görülüyor. Rezerv para sahibi büyük ülkelerin milyarlarca birim kendi paralarını bastığını, bunun da faizini sıfırladığını hatırlatan ekonomistler; bu kadar bollaşan dövizin, aynı zamanda değer kazanmasının büyük biz tezat olduğunu vurguluyor.

Ekonomist Mehmet Zeki Akıllıoğlu "Türkiye bankalarındaki yabancı paranın yaklaşık üçte ikisi, şahıslara ait. Bu şahısların da önemli bir kısmının dövizle ticari ilgisi yok. Yani 120-130 milyar dolar, sadece endişe ile dövize yönelmiş görünüyor. Bunu ekonomik nedenlerle açıklamak zor.  Paramız, dolar ve avro gibi bir rezerv para değil. Bu para birimlerini kullanmayan pek çok ülkede olduğu gibi bizde de rezerv para bulundurmak, psikolojik algılanıyor. Böyle olunca, ülkelerin başta dolar olmak üzere rezerv para talebi hep canlı kalmakta. Bugün yine karşılıksız basılan dolarlar, dünyada pek çok diğer ülke tarafından kabul görmeye devam ediyor. Halbuki karşılıksız basılan para, esasen geleceği meçhul paradır. Bunların tutulması ciddi risktir. Ancak şu andaki dünya konjonktüründe bu göz ardı edilmiş durumda" dedi.

AYNI ÜRÜN VE HİZMET ÜÇ KAT PAHALI OLUR MU?

Her sene Dünya Bankası tarafından hesaplanan Satın Alma Gücü Paritesi var. Bu, bir doların ABD’de satın aldığı mal ve hizmetin, Türkiye’de kaç liraya satın alındığını gösteriyor. Türkiye ve ABD’de ortak tüketilen beş bin adet ürün ve hizmet karşılaştırılarak hesaplanıyor.

Yani SAGP kuru; doğrudan piyasaya, markete, alışverişe dayanan bir kurdur. Buraya dikkat çeken Mehmet Zeki Akıllıoğlu, şunları anlattı: 2019 için 1 dolar ile ABD de alınan mal veya hizmetin aynısı, Türkiye’de 1,84 TL’ye satın alınmıştır. 2020 için ise SAGP kurunun 2-2,5 TL aralığında olacağı tahmin ediliyor. 

Yani mal ve hizmet hesabı, kurun olması gereken seviyeden çok uzaklaştığını gösteriyor. 7 TL’lere yükselen doların, 2-2,5 TL olan SAGP kurunun neredeyse üç misline yaklaşması, ekonomik olarak izah edilemez.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar