BIST9.079,97%3,10
USD32.4322%0.27
EURO35,0316%0.04
ALTIN2.328,40%0.34
Ekonomi

İndirim arifesinde sanal dolandırıcılığa dikkat

Büyük markaların indirim kampanyalarını duyurmaya başladığı Kasım ayı itibariyle, büyük alışveriş günlerine sayılı günler kaldı. Uzmanlar ise uyarıyor.

Abone OlGoogle News
06 Kasım 2019 15:31

Black Friday adıyla bilinen ‘Süper Cuma’, 11.11, siber pazartesi ve yılbaşı fırsatları… Kasım ayı itibariyle indirimli alışveriş dönemi başladı. Özellikle Black Friday ile fiyatlarda yüzde 80’e yakın indirim bekleniyor.

İnternetten alışveriş yapmak isteyenler için ise önemli bir uyarı var. Fiyatların düşük olmasından dolayı cezbedilen tüketiciler, dolandırıcıların da hedefi. Kısa süreliğine kurulan sahte web siteleri, çılgın alışveriş dönemlerinde tüketicilerin kredi kartı bilgilerini ele geçiriyor, paralarını alıp ürün teslimi etmiyor ya da dalga geçercesine maddi değeri olmayan ürünler gönderiyor.

Büyük markaların indirim kampanyalarını duyurmaya başladığı bu günlerde tüketicinin dolandırılmamak için nelere dikkat etmesi gerektiğini Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Danışmanı Dr. Murat Dağıtmaç’a sorduk.

Her sosyal medya reklamına güvenmeyin

Dolandırıcılık yapılan sitelerin reklamlarının sosyal medya hesapları üzerinden yapıldığına dikkat çeken Dağıtmaç, “Sanal dolandırıcılık genel olarak phishing denilen bir yöntemle yapılıyor. Bu yöntem gerçek web sitelerinin birebir sahtelerini yaparak, (e-devlet sitesi dahil) insanların güvenlerini kazandıktan sonra kredi kartı bilgilerini alma yöntemiyle yapılıyor.


Bu sitelerin duyurusunu ise sosyal medya mecralarından reklam verilerek yapılıyor. Örnek verecek olursak A bankası’ndan çekilişle 50 kişiye 10 bin 000 para puan ve bir kişiye çok lüks bir araba veriyoruz diye reklam çıkılıyor. A bankasının müşterisiyseniz çekilişle araba kazanmak için kredi kartı bilgisini verdiğiniz anda limitinizin tamamını kredi kartınızdan tahsil ediliyor” dedi.

En yaygın olan dolandırıcılık e-mail ile

Dolandırıcıların tüketicileri farklı birçok yöntemle kandırdıklarını vurgulayan Dağıtmaç, “İkinci bir yöntem ise, dolandırıcılar farklı e-ticaret siteleri kurup pahalı ürünleri çok ucuz fiyata sattıktan sonra satın alınan ürün yerine oyuncak, salatalık veya daha adi bir ürünü göndermekle kişi dolandırılmış oluyor.

Netice itibariyle kolay yoldan para kazanmak için veya bir ürünü çok daha ucuza almak için vaatler vererek kişiler kandırılıyor” ifadelerini kullandı.
 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar