BIST8.992,50%2,11
USD32.329%0.11
EURO35,0806%0.03
ALTIN2.300,27%1.00
Ekonomi

ABD'de enflasyon 39 yılın neden zirvesini yaptı: Türkiye ile benzerlikler neler?

ABD'de yıllık enflasyon Aralık'ta yüzde 7 olarak kaydedildi... Böylelikle yıllık enflasyon Haziran 1982'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı...

Abone OlGoogle News
12 Ocak 2022 22:17

ABD'de Aralık ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi açıklandı. Veriler Aralık ayında yıllık enflasyonun 1982'den bu yana en yüksek seviyeye çıktığını gösterdi. Çekirdek enflasyon göstergeleri de hafif de olsa beklentilerin üzerinde geldi.

Aralık ayında tüketici fiyatları aylık bazda ise yüzde 0,6 arttı. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,5 olarak belirlenmişti.

Çekirdek enflasyon göstergesi olarak kabul edilen gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksi Aralık'ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 arttı. Beklenti yüzde 5,4 yönündeydi.

Aylık bazda ise gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksi yüzde 0,6 arttı. Ekonomistler bu veri için yüzde 0,5'lik artış bekliyorlardı.

Türkiye ile benzerlikler neler? 

Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyonun ise aylık bazda yüzde 0,5’e, yıllık bazda yüzde 5,4’e çıkması, Fed’in faiz artırımlarına mart ayında başlayıp başlamayacağı açısından önemli bir gösterge oldu.

Omikron varyantı kaynaklı arz sıkıntılarının ABD enflasyonu üzerinde ilk çeyrekte ilave yukarı yönlü baskı kurabileceğini kanıtladı. 

Powell: Gerekirse daha fazla faiz artırırız

ABD Merkez Bankası Fed’in Başkanı Jerome Powell, yüksek enflasyonun ABD’deki ekonomik toparlanma için “ciddi bir tehdit” olduğunu ve Fed’in enflasyonu dizginlemek için gerekeni yapacağını söyledi.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar