BIST9.693,46%1,77
USD32.5355%0.02
EURO34,7190%0.09
ALTIN2.499,53%0.61
Dünya

Almanya ve Hollanda'dan Afganistan'a yeni söz: Yardım edeceğiz

Alman diplomatları ilk kez Afganistan'ın yeni yönetimi ile Kabil'de bir araya geldi. Yarım sözleri verildi.

Abone OlGoogle News
19 Kasım 2021 17:27

Taliban Afganistan'da yönetimi devraldığından bu yana Alman diplomatları ilk kez Afganistan'ın yeni yönetimi ile Kabil'de bir araya geldi.

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre, Alman Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, iki Alman diplomat ve bir Hollandalı diplomatın Kabil'de Afganistan yönetiminden üst düzey yetkililer ile bir araya geldiği ve her iki ülkenin "yaklaşan kış şartları düşünüldüğünde geniş çapta insani yardım sağlamaya" hazır olduğunu aktardığı belirtildi.

Açıklamaya göre delegasyonda Alman hükümetinin Afganistan ve Pakistan temsilcisi Jasper Wieck ve Kabil'deki Alman elçi Markus Potzel ve Hollanda'nın Afganistan özel temsilcisi Emielde Bont bulundu. Delegasyon Afgan hükümetinden Başbakan Yardımcısı Molla Abdulgani Birader, Afganistan Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki ve İstihbarat Başkanı Abdulhak Vasık ile görüştü. Potzel 2014-2016 yılları arasında Kabil elçiliği yapmıştı ve Katar'ın başkenti Doha'da bulunuyor.

Bakanlık açıklamasında her iki tarafın da operasyonel anlamda bağlantıda kalmanın önemine dikkat çektiği belirtildi. Görüşmeler sırasında Afgan hükümetinin "insani yardım görevlilerinin, kadın görevliler de dahil olmak üzere, güvenli ve engelsiz bir şekilde ihtiyacı bulunan insanlara ve gruplara erişimini sağlanacağı" sözünü verdiği belirtildi. Açıklamada Taliban'ın "Afganistan'da kız ve erkek çocuklarının eğitime eşit erişimleri olmasının ülke için bir gereklilik olduğu konusunda" anlayış gösterdiği kaydedildi.

Taliban yönetiminin muhalifler için de genel af ilan ettiği ve ülkeyi terk etmek isteyenlerin bunu yapabileceğini aktardığı belirtildi.

İNSANİ YARDIMLAR

Afganistan yabancı yardıma muhtaç bir ülke ancak Ağustos ayında Taliban yönetimi devraldığından bu yana ülkeye yardım ulaşması sekteye uğradı. Birleşmiş Milletler (BM) ülkede insani felaket olabileceği yönünde defalarca uyarıda bulundu. Afganların yarısı gıda sıkıntısı yaşıyor.

Yeni Afgan hükümeti uluslararası arenada diplomatik olarak tanınmıyor. Birçok ülke Taliban yönetimi ile gerekli haller dışında işbirliği yapmaktan kaçınıyor. Alman Dışişleri, yardımların Taliban'ın tavrına bağlı olduğunu birçok kez dile getirdi. Taliban hükümetinin insan haklarına saygı ve ülkeyi terk etmek isteyen vatandaşlarına gitmeleri için izin vermesi gibi kriterlere bakılıyor ve Alman Dışişleri bu anlamda verilen sözlerin "dikkate alındığını" açıkladı ancak "uygulamaya geçip geçmeyeceğinin" izlendiği belirtildi.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar