BIST9.530,47%-0,18
USD32.4913%0.07
EURO34,8740%0.63
ALTIN2.484,52%0.90
Dünya

Mali’de ECOWAS temsilcisi istenmeyen kişi ilan edildi

Mali'de askeri geçiş hükümeti, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Mali Özel Temsilcisi Hamidou Boly’yi istenmeyen kişi ilan etti.

Abone OlGoogle News
25 Ekim 2021 18:05

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Mali Özel Temsilcisi Hamidou Boly, Mali'de "istenmeyen kişi" ilan edilirken, ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre tanındı.

Mali Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ECOWAS'ın Mali Özel Temsilcisi Hamidou Boly'nin istenmeyen kişi ilan edildiği belirtildi.

Açıklamada, Boly'nin "bulunduğu konuma uygunsuz davranışlar" sergilediği ve kendisine ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre verildiği kaydedildi.

6 ay süre verilmişti

Mali hükümetinin ECOWAS ile olan diyaloğunun ise devam edeceği vurgulandı.

ECOWAS ülkelerinin liderleri, Gana'nın başkenti Akra'da 16 Eylül'de olağanüstü zirvede bir araya gelmiş ve Mali'deki askeri geçiş hükümetine anayasal düzene dönülmesi için 6 ay süre vermişti.

Mayısta 2'inci kez darbe olan Mali'de, Şubat 2022'de yapılması planlanan demokratik seçimlerin gecikmesine neden olanların seyahat yasağı ve mal varlığı dondurulması gibi çeşitli yaptırımlara maruz kalacağı bildirilmişti.

Mali hükümeti ile uluslararası toplum arasında "seçim takvimi" tartışması

Mali'de askerlerin yönetimindeki hükümetin, açıkça ifade etmese de seçimleri erteleyerek, geçiş sürecini uzatmak istediği biliniyor.

Geçiş sürecinin başbakanı Choguel Maiga, eylülde, seçimlerin birkaç hafta ya da birkaç ay ertelenebileceğini söylemişti.

Başta ECOWAS olmak üzere uluslararası toplum ise seçimlerin belirlenen tarihte yapılması konusunda sık sık açıklamalarda bulunuyor.

Son olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bir heyet, hafta sonu Mali'yi ziyaret etmiş ve seçim takvimine uyulması gerektiğini bir kez daha yinelemişti.

Bunun üzerine hükümet ise kesin seçim tarihine, aralık ayında yapılacak ulusal istişareler sonucu karar verileceğini aktarmıştı.

Ülkede 9 ayda ikinci darbe

Ağustos 2020'deki darbenin de arkasındaki isim olan Albay Assimi Goita, 24 Mayıs'taki kabine değişikliğinin usullere uygun olmadığı gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Bah N'daw ve Başbakan Moctar Ouane'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkilinin gözaltına alınması emrini vermişti.

Goita, 7 Haziran'da düzenlenen resmi törenle yemin ederek Cumhurbaşkanlığı görevine resmen başlamış, başbakanlık görevine de Maiga'yı getirmişti.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar