BIST9.087,64%0,08
USD32.3792%0.11
EURO35,0150%-0.01
ALTIN2.325,51%0.22
Dünya

YPG: ABD bize söz verdi, Suriye'de kalacaklar

Çatı yapısını PKK'nın Suriye kolu YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri oluşumunun siyasi kanadı "Suriye Demokratik Konseyi"nin başkanı İlham Ahmed, ABD'nin Suriye'de kalmaya devam edeceğini duyurdu

Abone OlGoogle News
08 Ekim 2021 14:06

Çatı yapısını PKK'nın Suriye kolu YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri oluşumunun siyasi kanadı "Suriye Demokratik Konseyi"nin başkanı İlham Ahmed, ABD'nin Suriye'de kalmaya devam edeceğini söyledi.

Ahmed yaptığı açıklamada, "ABD'nin IŞİD'i yok etmek, altyapı inşası ve 10 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşın ardından siyasi çözüm arayışında da bir oyuncu olarak Suriye'de kalacağını" dile getirdi.

Beşar Esed, Rusya ve İran tarafından desteklenirken, ülkedeki YPG güçleri ABD tarafından destekleniyor.

Ancak 2019'da dönemin Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin operasyonu öncesi bölgedeki Amerikan güçlerinin çoğunu Suriye'den çekti.

Afganistan'dan apar topar çekilme ve ABD'nin Çin'i stratejik gündem maddesi olarak ilk sıraya koyması, Joe Biden'ın Orta Doğu'daki müttefiklerini Afganistan'da olduğu gibi terk edebileceğine dair Kürtlerde de endişe yarattı.

Ancak YPG'nin siyasi kolu "Suriye Demokratik Konseyi"nin lideri İlham Ahmed, ABD'nin Kürtlere açık bir taahhütte bulunduğunu ifade etti.

Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileriyle Washington'da yaptığı görüşmelerin ardından Reuters'a konuşan Ahmed, "IŞİD'i yok etmek ve Kuzey Doğu Suriye'de altyapı inşa etmek için ne gerekiyorsa yapacaklarına dair söz verdiler." ifadesini kullandı.

Ahmed, "Suriye'de kalacaklarını, geri çekilmeyeceklerini ve IŞİD'le savaşmaya devam edeceklerini söylediler. Afganistan'dan geri çekilme sırasında belirsizdiler ama bu defa her şeyi netleştirdiler." şeklinde konuştu.

Ayrıca Ahmed, Kürtlerin Amerikalılardan Suriye ile Irak arasındaki el Yarubiye sınır kapısını uluslararası yardım için yeniden açmaya yardım etmelerini ve siyasi bir çözümde rol oynamalarını istediğini de dile getirdi.

Geçen ay Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile yaptığı görüşmeyi anımsatan Ahmed, 'Suriye'deki ana oyuncu' Ruslarla da görüşme halinde olduklarını ve İran'la de diyaloğa hazır olduklarını söyledi.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar