BIST9.524,59%-0,06
USD32.541%0.08
EURO34,6884%0.21
ALTIN2.484,47%0.90
Dünya

İngiltere: Doğu Türkistan'a zulüm yapan Çin'e karşı harekete geçildi

İngiltere'de Çin büyükelçisinin parlamentodaki bir etkinliğe katılması, sene başında Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerini ifşa eden İngiliz milletvekillerine Pekin'in yaptırım uygulamasından dolayı yasaklandı.

Abone OlGoogle News
15 Eylül 2021 10:37

İngiltere'de Çin büyükelçisinin parlamentodaki bir etkinliğe katılması, sene başında Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerini ifşa eden İngiliz milletvekillerine Pekin'in yaptırım uygulamasından dolayı yasaklandı.

Çin, Uygur Müslümanlarına yönelik muamele hakkında "yalan ve dezenformasyon" olduğunu söylediği bilgileri yaydığı için geçen martta dokuz İngiliz politikacı, avukat ve bir akademisyene yaptırım uygulamıştı.

Avam Kamarası Başkanı Lindsay Hoyle konu hakkında yaptığı açıklamada, "Ülkesi bazı üyelerimize yaptırım uygularken Çin Büyükelçisi Zheng Zeguang'ın Avam Kamarası'nda bulunmasını uygun görmüyorum" dedi. Hoyle, büyükelçiye getirilen yasağın "yaptırımlar devam ettiği sürece uygulanacağını" ifade etti.

Çin, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Kanada'nın Uygurların Sincan'da toplu olarak tutuklanmasıyla suçlanan üst düzey Çinli yetkililere yaptırımlar getirmesinin ardından paralel yaptırımları uygulamaya koydu.

Bu adımı, "Pekin'in eleştirileri bastırma girişimi" olarak yorumlayarak kınayan Başbakan Boris Johnson, durumdan etkilenenlerle "dayanışma içinde" olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve insan hakları örgütleri, Sincan'daki kamplarda en az bir milyon Müslümanın gözaltında tutulduğunu belirtiyor. Bu kamplarda Çin'in, Uygurlara karşı işkence ve kısırlaştırma yöntemlerine başvurduğu ve kendilerini zorla çalıştırdığı ileri sürülüyor.

Bu suçlamaları kesin bir dille reddeden Pekin ise Uygurlara "mesleki eğitim" sunduğunu kaydediyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar