BIST9.693,46%1,77
USD32.5355%0.02
EURO34,7190%0.09
ALTIN2.499,53%0.61
Dünya

İngiltere'ye kötü haber: 2023'te bağımsızlık ilan ediyoruz

İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, İngiltere'den bağımsızlığını istediklerini belirterek 2023'te bağımsızlık referandumu düzenlemeyi hedeflediklerini duyurdu.

Abone OlGoogle News
14 Eylül 2021 15:04

Londra merkezli Birleşik Krallık'ın bir parçası olan İskoçya'nın bölgesel hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon, 2023'te İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığı referandumuna gitmeyi planladıklarını açıkladı.

Sturgeon'un daha önce de bağımsızlık yanlısı olduğu biliniyordu.

"2023'TE BAĞIMSIZ OLACAĞIZ"

Sturgeon, lideri olduğu İskoç Ulusal Partisinin (SNP) sonbahar konferansının kapanış konuşmasında sadece bağımsızlık referandumu tarihi vermedi, İskoçya'nın bağımsızlığını desteklediğini de vurguladı ve "İskoçya 2023'te bağımsız olacak" dedi.

İngiltere'nin Kuzeybatı Avrupa'daki komşularının daha eşit, daha düşük yoksulluk oranlarına sahip olduğunu, daha yüksek üretkenlik gösterdiğini ifade ederek, bağımsızlığın Danimarka, İrlanda, Avusturya, Norveç ve Finlandiya'da işe yaradığını gösterdiğini belirtti.

Bağımsızlığın İskoçya'da da işe yarayacağını savunan Sturgeon, önlerinde bazı zorluklar olabileceğini de kabul ederek, "Soru şu, hangi seçenek? Bağımsız olmak mı Westminster (Londra merkezli hükümet) tarafından yönetilmek mi?" dedi ve 2023'te İskoçya'yı bağımsızlık referandumuna götürme niyetinde olduklarını belirtti.

2014 REFERANDUMUNDA 'HAYIR' ÇIKMIŞTI

İskoçya 2014'te de bağımsızlık referandumuna gitmiş ama bağımsızlığa evet diyenler yüzde 45'te kalırken hayır diyenlerin oranı yüzde 55 olmuştu. Fakat Brexit'in (İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması) getirdiği olumsuzluklar İskoçya'da bağımsızlık talebini artırdı. İskoçya'da Nisan 2021'deki bölgesel meclis seçimlerini bağımsızlık yanlısı partilerin kazanması da bağımsızlık talebinin bir yansıması olarak görüldü.

İngiltere'nin kuzeyinde yer alan İskoçya yaklaşık 78 bin kilometrekare yüzölçümüne ve 5,5 milyona nüfusa sahip. İngiltere 13. yüzyılın sonunda İskoçya üzerinde bir vesayet rejimi kurmuş, buna tepki olarak ünlü William Wallace'ın da dahil olduğu bağımsızlık yanlısı isyanlar çıkmıştı. Nihayet 1314'te Bannockburn Savaşı'nda İskoç ordusunun İngiliz ordusunu yenmesiyle İskoçya yeniden bağımsız olmuştu.

1603'te İngiliz Kraliçesi 1. Elizabeth çocuksuz olarak ölünce akrabası olan İskoçya Kralı 1. James İngiltere'nin de tahtına çıkmış, böylece İskoçya Birleşik Krallık'a bağlanmıştı.

Son yıllarda İskoçya'da anketler bağımsızlık yanlılarını önde gösteriyor. Eğer 2023'te bu referandumdan evet sonucu çıkarsa İskoçya 420 yıl sonra yeniden bağımsız olacak.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar