BIST9.079,97%3,10
USD32.3678%0.07
EURO35,0291%0.03
ALTIN2.322,24%0.08
Dünya

Çeçen lider Aslan Mashadov dualarla anılıyor

Çeçen-Rus savaşından sonra Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti'nin devlet başkanı olarak seçilen Aslan Mashadov 16 yıl önce bugün, Rus istihbaratının düzenlediği operasyon ile şehit edildi.

Abone OlGoogle News
08 Mart 2021 17:54

Çeçenistan'ın seçilmiş son devlet başkanıydı Aslan Mashadov. Özellikle Rusya-Çeçenistan savaşlarındaki önderliği ve sonrasında gelişen dönemde barışa etki edebilecek rolüyle tanınan Çeçen lider,  8 Mart 2005 tarihinde Rus istihbaratı ve özel kuvvetlerinin baskınıyla, yanındaki askerleriyle şehit edildi.

Aradan geçen 16 yıl, Çeçenistan mücadelesinin ne kadar önemli olduğunu defalarca gösterdi. Ölümünün ardından geçen yıllara rağmen Mashadov, Çeçenistan'ın unutulmaz isimleri arasında anılıyor.

ASLAN MASHADOV KİMDİR?

Mashadov Rusya ile gerçekleştirilen savaşı durdurabilmek için Moskova yönetimi ile bir dizi barış görüşmeleri üzerinde çalışıyordu. Çeçen liderin şehadeti de tam da bu noktada gerçekleşti. Aslan Mashadov, demokratik bir seçimle Çeçenistan devlet başkanı olarak seçilen son kişiydi. O, uluslararası toplumlar ve  Rusya tarafından da tanınmış, Çeçenistan'ın geleceği için bir umut kaynağı olmuştu. Bağımsız Çeçenistan'ın savunucularından olan Mashadov, barışçıl tavrını her ortamda dile getirdiyse de, Kremlin barıştan yana olan Mashadov’u öldürmekle Çeçenlerle barış istemediklerini ortaya koymuştu.

BARIŞI VE BAĞIMSIZ ÇEÇENİSTAN'I SAVUNDU

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ise ordudan ayrılarak, 1992 yılında Çeçenistan Genelkurmay Başkanı olan Mashadov, Rusya'ya karşı1994-1996 yılları arasında Çeçen savaşçılara liderlik etti. Rus güçlerin çekilmesinden sonra Çeçenistan devlet başkanı olan Aslan Mashadov, Rusya ile yürütülen barış görüşmelerine öncülük etti. Fakat 1999 yılında Şamil Basayev Dağıstan’a girince Moskova, Mashadov ile teması kesti. Mashadov’un görev süresi 2001’de bitti. İkinci savaş nedeniyle seçim yapılamadığı için halen görevde olduğunu belirtmiş, fakat Moskova tarafından tanınmıyordu.

EYLEMLERİN SORUMLUSU TUTULDU

Rusya 2004 Eylül ayında, ülkenin güneyindeki Kuzey Osetya'ya bağlı Beslan'da bir okulun kuşatılması eyleminden ve bunu takip eden kanlı olaylardan Mashadov ile bağlantıları olan uluslararası teröristleri sorumlu tuttu. Aslan Mashadov ise sivillere yönelik saldırıları kınadığını kaydederek, eylemden Rusya'nın Çeçenistan'da attığı adımlar nedeniyle eziyet çekenlerin intikamını almak isteyen "çılgınlar"ın sorumlu olduğunu belirtti.

ŞEHADETİ

8 Mart 2005 günü barış görüşmesi adıyla kendisine her türlü teminatın verilmesiyle, akan kanın durması arzusuyla onlarla görüşmeyi kabul etmişti. Ancak işgalci Rusya, bu kahraman lideri barış masasına çağırarak Rusya iç istihbarat teşkilatı FSB özel birliklerinin gerçekleştirdiği bir operasyonla ona pusu kurdular. O’nu esir almak istediler. Fakat Mashadov onlarla çarpıştı ve Allah için, özgürlük için sürdürdüğü davasında 54 yaşında halkına ve bu davasında beraber sebat ettiği Çeçen kardeşlerine adeta bir mesaj bırakarak şehadete kavuştu.

Şehadetinin 16. yılında Çeçenistan'ın seçilmiş son devlet başkanı Aslan Mashadov rahmetle anılıyor.

TARİHE GEÇEN SÖZLER

Adı gibi Aslan olan Çeçen lideri, günümüze kadar ulaşan ve tarihe damga vurmuş pek çok sözün altına imza attı. İşte Mashadov'un tarihe geçen o sözlerinden bir kaçı:

“Ben her Çeçen gibi dinim ve ülkem adına savaşmak için Allah’a söz verdim. Sizin pazarlık teklifinizi elimin tersiyle itiyorum. Allahla pazarlık yapan, insanların pazarlık tekliflerine aldırış etmez.”

“Tahammül etmek zorunda kaldığımız vahşet bizim için yeni değildir. Biz stalin’in tuz madenlerini, dikenli tellerle çevrili ve gardiyan-kuleli kamplarını, isimsiz mezarlarını hatırlıyoruz, biliyoruz. Vatanımızdan sürülmenin ve soykırımın acılarını biz tattık. Maruz kaldığımız dehşetlerden dolayı bu durumlara maruz kalanlarla korkunç bir ortak paydamız var, biz onları hemen tanırız. Dachau ve Auschwitz’de fırına atılan iskelet halindeki Yahudileri ve Romanları, Nanjing’de süngülenenleri, Biafra’daki gözleri korkudan büyümüş çocukları, My-lai’da namlunun ucunda yalvaran anne ve bebeğini, hardal gazıyla boğulan Irak araplarını, İnterhamwe’nin bıçaklarıyla Kigalı yolunda doğranan Rwanda’lı Tutsileri biz tanırız, anlamsız cinayetler tarihinde onlar bizim şehit kardeşlerimizdir”

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar