BIST9.716,77%-0,05
USD32.5669%0.09
EURO34,9544%-0.05
ALTIN2.440,45%0.17
Dünya

ABD: Biden yönetimi Taliban ile temas kuracak

ABD'de Ocak ayında göreve başlayan Joe Biden yönetiminin, Taliban ile ilk diplomatik teması kısa bir süre içerisinde kuracağı bildirildi.

Abone OlGoogle News
02 Mart 2021 17:36

ABD'de Ocak ayında göreve başlayan Joe Biden yönetiminin Taliban ile ilk diplomatik teması kısa bir süre içerisinde kuracağı bildirildi.

Diplomatik kaynakların aktardığı bilgilere göre, ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Katar'ın başkenti Doha'da Taliban temsilcileri ile kısa bir süre sonra görüşme gerçekleştirecek. Halilzad şu an görüşmeler yapmak üzere Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunuyor.

Halilzad'ın bölgede gerçekleştireceği görüşmelerin ardından ABD'ye döneceği ve Biden yönetimiyle son sürece dair istişarelerde bulunacağı belirtiliyor. Biden yönetiminin Taliban ile görüşmelerde ajandasının nasıl olacağı bilinmiyor. Ancak yönetimin, Afganistan'da kalacakları süreyi uzatma taraftarı olduğu vurgulanıyor. Bir önceki başkan Donald Trump ülkeden Mayıs ayından da önce tamamen çekilmeyi savunuyordu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Trump ile hemfikir değildi. Pentagon'un Afganistan'da askeri varlığın devamından yana olduğu belirtiliyordu. Biden yönetiminin ise Pentagon ile bu konuda uzlaşı halinde olduğu vurgulanıyor.

"Çekilmezlerse büyük bir savaş yaşanır"

ABD'de yeni başkan Joe Biden'ın yönetimi, Afganistan'dan çekilmeye dair anlaşmayı gözden geçireceklerini ifade ediyordu.

Taliban, daha önce yaptığı açıklamalarda ABD'nin Doha Anlaşması'na uyması gerektiğini, anlaşmayı ihlal ederlerse sahada çatışmaların tehlikeli biçimde artacağını ve bunun sorumluluğunun ABD'de olduğunu belirtmişti.

Hareket, ABD'nin anlaşmaya uymayarak Mayıs 2021 tarihinde Afganistan'dan çekilmemesi halinde, büyük bir savaşın patlak vereceğini ifade etmişti. Açıklamalarda savaşın ABD'nin çıkarına olmadığı, Joe Biden yönetiminin duygusal biçimde hareket etmemesi gerektiği savunuluyordu.

Doha Anlaşması ve ABD'nin çekilme süreci

ABD ile Taliban arasında 29 Şubat 2020 tarihinde imzalanan anlaşma kapsamında, ABD ülkedeki askerlerini çekmeye başladı.

2020 Haziran ayı ortasında ABD, Afganistan'daki askerlerinin sayısını 8 bin 600 civarına düşürdü.

Temmuz ortasında ise ABD, anlaşma kapsamında Hilmend, Uruzgan, Paktika ve Lağman vilayetlerinde bulunan toplam 5 büyük askeri üssü kapatmıştı.

15 Ocak tarihinde ABD Afganistan'daki asker sayısını 2 bin 500'e düşürdü.

Anlaşma imzalandığı dönemde ABD'nin ülkede yaklaşık 13 bin askeri bulunuyordu.

Anlaşmadaki hükümler

ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşmada, ABD ülkeden 14 ay içerisinde çekileceğini taahhüt etmişti.

Bu kapsamda ABD'nin 2021 yılı Mayıs ayına kadar ülkeden çekilmesi gerekiyor. (Mepa News)

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar