BIST9.524,59%-0,06
USD32.5778%0.15
EURO34,7733%0.25
ALTIN2.492,37%0.32
Dünya

20 Şubat 2014: Rusya Kırım'ı işgal etmeye başladı

Rus askerleri 20 Şubat 2014 tarihinde Kırım'ı işgal etti.

Abone OlGoogle News
20 Şubat 2021 22:07

Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi.

Altı yıl önce bugün, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükümet binalarını ele geçirmeye başladı.

Kırım Haber Ajansı QHA'nın haberine göre, Rus medyasında “Kırım özsavunma güçleri” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve Rusya destekli milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi.

Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu Kırım'ın işgal ve ilhakını tanımadı.

Tepki çeken referandum

Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen referandumda Kırım sakinlerinin, yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” açıkladığı ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti.

Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.

Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ilgili yasayı 7 Ekim 2015 tarihinde imzaladı. 

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uyguladı. Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen milisler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadasında işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi.

Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla baskı altında tutuluyor.
 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar