BIST9.089,11%0,10
USD32.3778%0.10
EURO34,9954%-0.06
ALTIN2.326,11%0.25
Dünya

Atina ateşle oynuyor! Fransa’yla aşk yaşayan Yunanistan, şimdi de ABD’yi koluna taktı

Türkiye’ye kafa tutmak adına iflasın eşiğindeki ekonomisini hiçe sayıp Fransa’dan 2,5 milyar euroya savaş uçağı satın alan Yunanistan, şimdi de Girit’te ABD askerleri ile tatbikat düzenleyerek bölgede büyük bir provokasyona imza attı.

Abone OlGoogle News
16 Ocak 2021 20:21

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimi azaltmak için geliştirmek istediği diyalog çağrısına olumlu yanıt veren Yunanistan'la istikşafi görüşmelerine kısa bir süre kala Yunan tarafından yeniden gerilimi tırmandıran bir hamle daha geldi. Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı'nın yayınladığı fotoğraflar söze gerek bırakmadı, ABD özel kuvvetler askerleri ve helikopterleri Yunan askerlerle birlikte adaya indi.

Hem Fransa ile hem ABD ile

Türkiye'ye karşı bir yandan Fransa'dan Rafale jetleri satın alan Yunanistan, diğer yandan da ABD ile birlikte tehlikeli bir provokasyona girişti.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, Doğu Akdeniz'de helikopterlerin gerçek füzeler ateşlediği görüntüleri resmi internet sitesinde paylaştı.

 

Yunan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros'un da Twitter hesabından paylaştığı görüntü ve fotoğraflar, birkaç farklı noktada çekildi.

ABD ile provokatif tatbikat

Önce geçen yaz mevsiminden bu yana Yunanistan'ın müttefikleriyle Türkiye'ye karşı karargahına dönüşen Girit'ten bir kare fotoğraf yayınlandı.

Suda Üssü'nde çekilen fotoğrafta, Yunanistan, ABD ve Güney Kıbrıs'a ait özel kuvvetler askerleri bayraklarla poz veriyordu. Yeni fotoğraflar ise yine Girit'teki Karavia'dan.

 

Eddie’s Odyssey adı verilen tatbikatta ise Selanik yakınlarındaki Kilkis'te bulunan Nea Santa kasabasında ABD ve Yunan özel kuvvetler askerleri vardı.

Yerel medya, 12 Ocak'ta başlayıp 15 Ocak'ta sona eren tatbikatlarda gerçek mermilerin kullanıldığını ve paraşütçülerin iniş yaptığını bildiriyor.

Türkiye’ye mesaj vermek istediler

Resmi açıklamaya göre Yunan ordusu AH-64 A / D ve CH-47D helikopterleriyle tatbikata katıldı. ABD tarafı ise AH-64E, UH-60 ve 101 HH-60 helikopterleriyle yer aldı.

Tatbikatın içeriğinde taktik birliklerinin Pegasus isimli eğitimi de yine Yunan Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi açıklamasında ayrıca belirtildi.

  

Resmi açıklamada en dikkat çekici bölüm ise, Türkiye'ye doğrudan mesajın verildiği tatbikatların iki ülkenin uzun vadeli güçlü ilişkilerini kanıtladığı ifadesiydi.

ABD'nin Atina Büyükelçiliği ise, resmi Twitter hesabından tatbikatın Yunanistan'ın güneyindeki Velopoula Adası ve tüm Ege Denizi üzerinde icra edildiğini duyurdu.

Doğu Akdeniz, Türkiye karşıtlarının oyun parkı oldu

Doğu Akdeniz'de 2020 yazında tırmanan gerilimle birlikte Türkiye karşıtı ülkeler Yunanistan'ın yanında saf tutmaya başladı.

Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi ülkelere kısa süre sonra Güney Kıbrıs'a uygulanan 30 yıllık silah ambargosunu kaldırarak ABD'de de katıldı.

Washington bununla da kalmadı, uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'ı Girit'e göndererek Yunan donanmasıyla tatbikat yapmasını sağladı.

Ardından Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Yunanistan'a özel bir ziyaret yaptı, rotası kuzeydeki Selanik'ten güneydeki Girit'e uzanıyordu.

 

Pompeo ziyareti sonrası ABD’den gemi desteği

Suda Üssü'nü Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le birlikte gezen Pompeo'nun ziyaretinin hemen ardından sıra dışı bir gelişme yaşandı.

Atina yönetimine açık şekilde destek veren ABD'nin, bununla da kalmayıp Suda Üssü'ne bir savaş gemisi konuşlandırdığı yine Yunan medyasına yansıdı.

Eylül ayında neredeyse her gün Türkiye'yi manşetinden veren Yunan medyası, savaş gemisi haberini sevinç çığlıklarıyla sayfalarına taşıdı.

ABD'den F-35 istediler

Pompeo'nun Girit ziyaretinden günler sonra Atina yönetimi bir adım daha attı, Doğu Akdeniz ve Ege'de Türkiye'nin önüne geçmek için ABD'den F-35 savaş uçağı istedi.

Yunanistan, 2020 bitmeden 24 adet F-35 savaş uçağı için ABD'ye başvurulduğunu duyurdu. Devlet televizyonu ERT'nin Yunanistan Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde, F-35 uçaklarının satın alınması için ABD'ye resmi başvurunun yapıldığı bildirildi.

 

Yunanistan ve ABD'nin yaz mevsimindeki tatbikatını savaş uçağına binerek izleyen Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, F-35'lere ilişkin ilk açıklamayı yapan isim oldu. Atina yönetimine desteğini her fırsatta dile getiren Büyükelçi Pyatt, F-35'ler için gelen talepten büyük bir memnuyite duyduğunu söyledi.

Atina Büyükelçisi Pyatt, "F-35'lerin satışında desteğimizin sinyalini verdik" ifadesini kullandı, ABD ve Yunanistan'ın bölgesel istikrarı artıracak adım için birlikte çalıştığını dile getirdi.

Yunan medyası, Yunanistan'a ilk F-35'lerin 2021'de gönderileceğini yazdı. Habere göre, ABD ilk etapta üç kullanılmış savaş uçağını Yunanistan'a verecek ve jetler 25 Mart'taki törenlerde uçacak.

F-35 savaş uçağı projesinin ortakları arasında bulunan Türkiye, S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle yaşanan kriz üzerine ABD tarafından F-35 programından çıkarılmıştı. Eylül ayında bir açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye için üretilen sekiz F-35 savaş uçağını satın alacağını duyurmuştu.

 

Rafale jetleri onaylandı

Türkiye ile bu ayın sonunda istikşafi görüşmelere başlamaya hazırlanan Yunanistan, parlamento hafta içinde Fransa'dan satın alınacak Rafale jetlerini onayladı. İlk savaş uçaklarının bu ay sonuna kadar Yunanistan'a teslim edilmesi planlanıyor.

Savunma Bakanı Nikos Panayotupulos, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, parlamentodan geçen tasarının 'Her yöne net bir mesaj ilettiğini' belirterek Türkiye'yi hedef gösterdi.

2,5 milyar euro tutarındaki anlaşma, Fransa'nın 2020 yazında Yunanistan'ın yanında yer almasıyla ortaya çıktı ve ödemeler önümüzdeki beş yıl içinde tamamlanacak.

Milliyet'in haberine göre; Fransa, tırmanan gerilimde Yunanistan'a desteğini göstermek için geçtiğimiz yaz mevsiminde Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne iki Rafale jeti göndermişti.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar