BIST9.524,59%-0,06
USD32.5882%0.18
EURO34,7132%0.08
ALTIN2.497,44%0.52
Dünya

Fransa'dan flaş Dağlık Karabağ kararı! Azerbaycan'dan çok sert yanıt geldi

Fransa Senatosu, yapılan oylama ile Fransız hükümetinden "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin" tanınmasını öngören teklifi 305 oyla kabul etti. Bu karar sonrası Azerbaycan'dan Fransa'ya çok sert yanıt geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev yaptığı açıklamada, Fransız Senatosunun söz konusu kararını "sıradan bir kağıt parçası" olarak nitelendirdi.

Abone OlGoogle News
26 Kasım 2020 09:10

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı Ermenistan işgalinden kurtarması ile birlikte Fransa'daki Ermeni lobisi harekete geçti. Sağcı ve muhafazakarların çoğunlukta olduğu Fransa Senatosu, Ermeni lobisinin de etkisiyle bugün tavsiye niteliğindeki karar taslağını oyladı.

Fransız Senatosu 1'e karşı 305 "evet" oyu ile "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin" tanınmasını öngören teklifi kabul etti. Senatörlerden 30'u ise çekimser kaldı.

Senato, "Fransa hükümetini Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ni tanımaya" ve "anlaşmazlığın müzakere edilmiş ve kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturulması amacıyla mümkün olan her şeyi yapmaya davet ediyor, böylece 1994 yılında tanımlanan sınırların yeniden tesis edilmesini istiyoruz" diyerek bu müzakerelerin Minsk Grubu tarafından yapılması gerektiğini ifade etti.

Azerbaycan'dan çok sert cevap

Fransız Senatosu'nun skandal kararına Azerbaycan'dan tepki gecikmedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev yaptığı açıklamada, Fransız Senatosunun söz konusu kararını "sıradan bir kağıt parçası" olarak nitelendirdi.

Hacıyev, "Öncelikle bu kararın Azerbaycan için sıradan bir kağıt parçası olduğunu vurgulamak isteriz. Dar siyasi hedefler için kabul edilen bu kağıt parçası, uluslararası hukuk, Birlemiş Milletler ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarının ağır ihlalinin yanı sıra Minsk Grubu eş başkanı ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak Fransa'nın niyeti ve objektif faaliyetiyle ilgili ciddi soruları gündeme getiriyor" ifadelerini kullandı.

Fransız Senatosu'nun bu provokatif adımının Fransız siyasi çevrelerinin geleneksel Ermeni taassubunun bir göstergesi olduğunu vurgulayan Hacıyev, "Arabulucu ülkenin tarafsız ve adil olması gerektiğini unutan Fransa'nın açık Ermeni yanlısı tutumu, ihtilafın barış yoluyla ve uluslararası hukukun norm ve ilkeleri çerçevesinde çözümüne engel olan ana faktörlerden biri olmuştur" dedi.

"30 yıl sessiz kalması çok üzücü"

Fransa'ya eleştirilerini sürdüren Hacıyev, "Onun bu desteği, saldırgan Ermenistan'ı statükoyu sürdürmeye ve işgal gerçeğini güçlendirmeye cesaretlendirmiştir. Fransa Senatosunun Azerbaycan'ın uluslararası alanda tanınan topraklarının işgaline, sivillerin öldürülmesine, işgalci devletin topraklarımızda etnik temizlik, çevre terörü, yasa dışı yerleşim ve yasa dışı ekonomik faaliyetler yürütmesine karşı 30 yıl sessiz kalması çok üzücü" diye konuştu.

Hacıyev, "Karar metninde Azerbaycan'a ve kardeş Türkiye'ye yönelik asılsız suçlamaları ve iftiraları kesinlikle reddediyor ve ihtilafın tarihi, siyasi ve hukuki yönlerini çarpıtma girişimlerini şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar