BIST9.059,55%2,87
USD32.3308%0.12
EURO35,0735%0.01
ALTIN2.296,54%0.83
Dünya

Türkiye'nin desteği ile Libya ordusu, darbeci Hafter ve destekçilerini bozguna uğrattı! Ruslar hava savunma sistemlerini kaçırdı

Türkiye'nin Libya'da BM nezdünde meşru Ulusal Mutabakat Hükümetine desteğinin ardından darbeci Hafter ağır yenilgiler almaya başladı. Darbeci Hafter milisleri ve Rus paralı askerler Wagner grubu bozguna uğrarken Rusya'nın Pantsir-S1 hava savunma sistemleri ve diğer silahlarını Türk SİHA'larından kaçırdıkları ortaya çıktı. İşte ABD ordusunun Afrika Kuvvetleri Komutanlığı (AFRICOM), Rusya'nın Libya'daki El Cufra ve El Kadim üslerine gönderdiği savaş uçaklarının fotoğraflarını yayınladı.

Abone OlGoogle News
28 Haziran 2020 11:18

Türkiye'nin sahaya inmesiyle savaş ağası General Halife Hafter milisleri ve Rus paralı askerler Wagner Grubu bozguna uğrarken, Rusya'nın üslendiği yeni noktanın detayları ortaya çıktı. ABD'nin başkenti Washington'da bulunan düşünce kuruluşu CSIS (Center for Strategic and International Studies), Libya'da savaş ağası Hafter'i destekleyen Rusya'nın Kuzey Afrika ülkesinde genişleyen askeri izlerini analiz etti.

ABD ordusunun Afrika Kuvvetleri Komutanlığı (AFRICOM), Rusya'nın Libya'daki El Cufra ve El Kadim üslerine gönderdiği savaş uçaklarının fotoğraflarını yayınladı. Söz konusu üslere konuşlanan 14 jet arasında Su-24 saldırı, MiG-29 avcı ve Su-35 önleme savaş uçağı da var.  Paralı askerler Wagner Grubu'nu çok önceden Libya'ya yerleştiren Moskova yönetimi, 2017'den bu yana Hafter milislerine eğitim, danışmanlık ve ekipman desteği sağlıyor. 2020'nin başlarında Libya'daki Rus paralı askerlerin sayısı 1200'e çıktı.

CSIS uzmanları, El Cufra hava üssünde 6 Haziran'da çekilen fotoğraf öncesinde Mayıs ortasında hareketliliğin başladığını, üssün kuzeyine konuşlandırılan Pantsir-S1 hava savunma sistemlerinin çoğunun Türk insansız hava araçları (SİHA) tarafından imha edildiğini hatırlatıyor. Hava üssünde yeni silahlar, araçlar, çadırlar ve MiG-29'lar için inşa edilen hangarlar dikkat çekiyor.

19 Mayıs tarihinde yine Cufra'dan alınan bir başka uydu görüntüsünde, pistten hangara çekilen bir MiG-29 var. Analistler, MiG-29 ve Su-24 savaş uçaklarının gelmesinden günler sonra Hafter milisleri ve Rus paralı askerlerin Türkiye destekli Libya ordusu tarafından Trablus çevresinden çekilmeye zorlandığını aktarıyor.

Stratejik Beni Velid kentindeki Rus paralı askerler ve ağır silahları 25 Mayıs tarihinde Trablus'a 180 kilometre mesafedeki Cufra hava üssüne gitmek için yola çıktı.

Cufra'dan 28 Mayıs'ta alınan uydu fotoğrafı, taşınan ağır silahlar ve topları net şekilde gösteriyor.  Yine aynı gün çekilen bir başka kare, Türk SİHA'larından kurtarılabilen Pantsir-S1 hava savunma sistemleri ve birçok aracın Cufra'da konuşlandığını ortaya koydu.  8 Haziran tarihine gelindiğindeyse, Cufra hava üssünde kalkışa hazırlanan bir Su-24 jeti göze çarpıyor. CSIS analistleri, Cufra'dan gelen görüntülerin Rusya'nın Kuzey Afrika ve Akdeniz'deki yeni stratejik tutunma zeminini gösterdiğini belirtiyor.

Rus paralı askerler Wagner Grubu, son olarak dün Libya'nın en büyük petrol sahası Şerare'yi ele geçirdi. Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum tarafından kabul edilen Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Moskova'ya ateş püskürüyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar