BIST9.079,97%3,10
USD32.3341%0.13
EURO35,1270%0.16
ALTIN2.303,67%1.15
Dünya

Yunanistan rüyalardan uyanmayı bir türlü beceremiyor!

Fransa’yı da yanına alarak Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi hedef alan Atina’ya çifte mesaj verildi. Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’a “Türkiye’yi kendi kıyılarına hapsedebileceğin rüyasından uyan” derken, donanma da Girit’in güneyinde yeni bir tatbikat için Navtex yayımladı.

Abone OlGoogle News
26 Haziran 2020 10:04

ibya’da Hafter ve ona bağlı teröristleri destekleyen Fransa-Yunanistan cephesiyle Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü bilek güreşi sürüyor. Ankara’nın meşrû hükümete desteği sonrası Afrika’daki sömürü planları sekteye uğrayan Paris yönetimi, Türkiye’nin Libya’da ‘tehlikeli bir oyun oynadığını’ iddia etmiş, Türk Dışişleri Bakanlığı ise buna cevap olarak Libya’nın kaosa sürüklenmesinde Fransa’nın büyük payı olduğunu dile getirmişti. Hemen ardından Fransız donanması, Libya’ya malzeme götüren ‘Çirkin’ adlı kargo gemisini durdurmak istemiş ancak bölgede bulunan 7 adet Türk savaş gemisinin müdahalesiyle bu amacına ulaşamamıştı. Türk gemilerinin Fransız unsurlarına yönelik ‘radar aydınlatması yaparak’ saldırgan bir tutum sergilediğini savunan Emmanuel Macron ve ekibi, Atlantik İttifakı Savunma Bakanları toplantısı sırasında konuyu NATO’ya taşımak istemiş ve ittifak üyelerini Türkiye’ye karşı göreve davet etmişti. Akdeniz’deki savaş gemileriyle taciz iddiasını Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yalanlaması sonrası devreye bu kez Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian girdi. Yunanistan’ın uzun süredir yaptığı çağrılara benzer bir mesaj veren Le Drian, Türkiye’nin AB üyeliğinin sorgulanmasını ve Avrupa’nın konuyu ‘tabusuz’ bir biçimde ele alması gerektiğini söyledi. 

 

ADRESE TESLİM İFADELER

Akdeniz ve Libya’daki hamleleri Türkiye tarafından bir bir boşa çıkarılan ve Avrupa kartını devreye sokarak Ankara’yı diplomatik kuşatmayla sıkıştırmak isteyen Fransa’ya en net cevap yine sahada oldu. Ege adaları ve Girit çevresinde birlikte sık sık tatbikatlar yaparak gövde gösterisine soyunan Fransa-Yunanistan ittifakına karşı Türk Deniz Kuvvetleri, Girit güneyinde yeni bir tatbikat için Navtex yayınlayıp, koordinat mesajını da adrese teslim ifadelerden seçti. Mayıs ayının sonlarında aynı bölgede ilan ettiği Navtex kodlarını ‘NE’, ‘MUTLU’, ‘TÜRKÜM’, ‘DİYENE’ şeklinde duyuran Türk Donanması bu kez Girit sularını şu mesajla boyadı: ‘ETKİN’, ‘SAYGIN’, ‘CAYDIRICI’.

 

KARARLILIK VURGUSU

Ege adalarını cephaneliğe çeviren Yunanistan’a karşı uzun bir süredir ‘gambot diplomasisi’ yürüten Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, İstanbul’un fetih yıldönümünde dikkat çekici bir adım atarak Girit’in güneyinde 4 bölgede Navtex ilan etmişti. Fethiye’den Libya’nın Trablus kenti açıklarına dek bir düzlem üzerinde ilerleyen sahada 29-30 Mayıs tarihlerinde tatbikat yapılacağını duyuran Türk Donanması, birinci sahaya ‘NE’, ikinci sahaya ‘MUTLU’, üçüncü sahaya ‘TÜRKÜM’ ve dördüncü sahaya ‘DİYENE’ başlıkları verdi. Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethedişinin yıldönümü 29 Mayıs’ta yayınlanan duyurudaki mesaj, Türkiye’ye karşı ittifak halindeki ülkelere rest anlamı taşıyordu. Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığı’nın (SHOD) 25 Haziran tarihli son duyurusu bu kez ‘ETKİN’, ‘SAYGIN’, ‘CAYDIRICI’ oldu. Yaklaşık 4 aydır savaş gemilerini sürekli Libya açıklarında bulunduran ve gönderilen yardımların engellenme girişimlerine karşı caydırıcı bir rol üstlenen Türk donanmasının son mesajı, her türlü tacize gerekli cevabın verileceğine yönelik kararlı bir mesaj niteliğinde görülüyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar